Stichting Parkplezier

Stichting Parkplezier

Initiatiefgroep

In het hart van Dongen ligt park Vredeoord; verscholen en op Koninginnedag na, vaak vergeten. Dit park is de groene long van Dongen, waar Dongenaren elkaar in een prettige sfeer zouden moeten kunnen treffen. Volgens de initiatiefgroep liggen er vele mogelijkheden ter verbetering. Met deze formulering ging begin 2010 Parkplezier van start. Halverwege 2011 zag de Stichting het licht.

Aanleiding

Park Vredeoord

Park Vredeoord is het geografisch centrum van Dongen. Het is een mooi oud park met veel groen en rondom grote oude bomen. Het bestaat uit de samengevoegde tuinen van villa Vredeoord en hotel Musis Sacrum.

2010

Begin 2010 kwamen een aantal Dongenaren bij elkaar en werd het volgende op papier gezet: Omdat het park ingesloten ligt tussen gebouwen en de groenvoorziening gebaseerd is op de vroegere tuinaanleg, komt het park niet uitnodigend over. Hoewel de natuurwaarde sterk kan worden genoemd, maakt het park een ‘doodse’ indruk en komen er relatief weinig mensen. De huidige inrichting en slechte bereikbaarheid heeft van het park geen verblijfsgebied, maar min of meer een doorgangsgebied voor snelle passanten gemaakt. Het park wordt gezien als een hangplek voor jongeren waardoor het minder aantrekkelijk is voor omwonenden.

Parkplezier

Onder de naam Parkplezier ging men aan de slag met de vraag; wat zien we nu en hoe zou Park Vredeoord eruit kunnen zien, wanneer we de ogen sluiten. We zagen het park als een plek voor kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en gezinnen. Een leefgebied voor heel de Dongense gemeenschap waar iedereen zich op zijn gemak voelt met volop leven in de brouwerij. De groene long van Dongen, waar Dongenaren elkaar in een prettige sfeer kunnen treffen.

Parkplezier wil ernaar streven het park stadse allure te geven; een echt stadspark met een positieve uitstraling en beleving. Het aangrenzende Wilhelminaplein kan hierbij het geheel versterken.

Doelen stichting Parkplezier

Inrichting

Het gebied zodanig inrichten

  • dat er zowel grote als kleinschalige activiteiten kunnen worden gerealiseerd.
  • dat het prettig vertoeven is voor alle Dongenaren.
  • dat er speelmogelijkheden zijn voor kinderen en jongeren.
  • dat elementen die geplaatst worden ook snel verwijderd kunnen worden ten tijde van grote evenementen.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid zodanig maken

  • dat het park vanuit alle richtingen uitnodigt tot spontane entree.
  • dat de veiligheid voor voetgangers, fietsers en autoverkeer gewaarborgd is.

Magneetfunctie

Het park zodanig promoten dat het een magneetfunctie gaat vervullen

  • voor alle Dongenaren om te verblijven.
  • voor verenigingen om hun activiteiten daar plaats te laten vinden.

Leefbaarheid en veiligheid

Veiligheid voor alles voor omwonenden en bezoekers van het park, ook ’s avonds

  • bewaken van flora en fauna in en rond het parkgebied.
  • bewaken van het woongenot van omwonenden.
Wie zijn wij

Thomas Bernard

Voorzitter

Harrie Veldkamp

Secretaris

Mustafa Kılınçarslan

Penningmeester