Bomenpad

Bomenpad

Ontstaan bomenpad

In park Vredeoord vind je meer dan 25 verschillende boomsoorten. Naar aanleiding daarvan werd in 2011 in samenwerking met een leraar van de J.J. Anspachschool, Piet Willeboordse, door Carel van Aarle en Walter de Bruijne het bomenpad ontwikkeld. Het bomenpad is gemaakt voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 9 – 13 jaar. Het is de bedoeling dat het bomenpad gelopen wordt in de periode van mei t/m oktober. In totaal zijn er 21 opdrachten. Meer dan genoeg om een gemiddelde basisschoolgroep gedurende ruim een uur zinvol actief te laten zijn in park Vredeoord. Voor meer informatie hierover klik hier.

Het nut van bomen

Bomen doen allerlei nuttige dingen voor mens en dier. Bomen maken de aarde bewoonbaar. Hoe doen ze dat dan? Wij hebben zuurstof nodig om te leven. Zuurstof haal je uit de lucht die je inademt. Wat je uitademt heet koolzuurgas. Bomen gebruiken deze koolzuur uit de lucht en zuigen dat via hun bladeren op. Bomen ademen daarna weer zuivere zuurstof uit. Een volwassen boom maakt genoeg zuurstof voor vier mensen. Vandaar dat bossen en parken vaak onze groene longen worden genoemd.
Maar bomen hebben nog veel meer positieve punten. Zo bouwt de mens er o.a. huizen mee en wordt het hout bijvoorbeeld gebruikt als brandstof. In park Vredeoord kunnen we volop genieten van de schoonheid van de verschillende bomen.

Voor iedereen

Al enkele jaren is het bomenpad voor iedereen te bewonderen. Stichting Parkplezier heeft in goed overleg met de gemeente een drietal grote informatieborden geplaatst waarop de bezoeker van het park iets over de historie, de bomen en over de vogels kan vinden. Daarnaast zijn er 19 kleine informatieborden bij verschillende soorten bomen geplaatst. Via een QR code kan men eventueel naar de site voor nog meer informatie over de desbetreffende boom.

Stichting Parkplezier kan rondleidingen verzorgen in park Vredeoord voor familiefeestjes, verjaardagpartijtjes en andere groepen.