Bomenpad

Kenmerken:

Kroon:
Bolvormig

Schors:  
Dunne, bruine, gladde schors, kleverige knoppen

Blad:
Handvormig samengesteld blad tot 20 cm groot

Bloemen:
Witte opstaande pluimen in mei/juni

Vruchten:
Gestekeld met 1 tot 3 glanzende bruine kastanjes

Bloeitijd:
April-mei-juni

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

Aesculus was een bekende Latijnse plantennaam voor een eikensoort met eetbare eikels alvorens Linnaeus besloot dat dit de naam moest worden voor de paardenkastanje. Aesculus hippocastanum is de echte paardenkastanje die afkomstig is uit Klein-Azië en de Balkan en die van daaruit halverwege de 1e eeuw over de rest van Europa werd verspreid.

In Turkije werden de vruchten als voeding en geneesmiddel voor paarden gebruikt. De bloemen bevatten een grote hoeveelheid nectar en het is een belangrijke drachtplant voor bijen. Vaak bevindt zich in de bloem een zogenaamd honingmerk. Deze opvallende vlek moet insecten naar het hart van de bloem leiden, waar de nectar zich bevindt.
Sinds 1608 in Nederland geplant. De paardenkastanje wordt ook wel wilde kastanje genoemd, hij groeit hier gemakkelijk. In de lente met prachtig wit of rosé kaarsen daarna vormen zich de prikkelbolsters met de kastanjes.

Als je in de voet van de bladsteel kijkt, zie je waarom de boom zo genoemd wordt (hoefijzervormig met puntjes die op de spijkers in een hoefijzer lijken).