Park Vredeoord voor kinderen

Voor iedereen wat te beleven in park Vredoord

Ook voor de jeugd is er van alles te beleven in park Vredeoord. Er staan een aantal leuke speeltoestellen, je vindt er een prachtige vogelkooi met mooie vogels, je kunt heerlijk op het gras spelen of bijvoorbeeld picknicken. Vraag maar eens aan je moeder of je vader of ze je een keer mee nemen naar park Vredeoord. Misschien mag je wel in je eentje, of met een stel vriendjes of vriendinnetjes.


Weet je dat er in park Vredeoord meer dan 25 verschillende boomsoorten staan? Er leven ook allerlei beesten. Zo bouwen vogels hun nesten lekker verstopt tussen de bladeren hoog in de bomen. Maar er leven bijvoorbeeld ook veel insekten in het park. Welke vogels er zoal rondvliegen, zie je op het vogelbord. Dat is voorzien van QR codes. Scan de QR code die bij iedere vogel staat en luister naar het geluid dat die vogel maakt.


Vogelbord, park Vredeoord

Verderop deze pagina laten we een aantal voorbeelden zien van dingen die je kunt vinden in park Vredoord.


Hieronder kun je klikken op linkjes naar de speeltoestellen, het bomenpad, de lesbrief en de ontdekkist.

Ga daar ook gerust een keer snuffelen en vraag wanneer je in groep zeven of acht zit ook maar eens aan je leerkracht op de basisschool of jullie het bomenpad een keer met de klas kunnen lopen. Dan beleef je vast een paar leuke uurtjes in de groene long van Dongen! (Zo noemen mensen het park ook wel.)


Klik hier om naar de speeltoestellen te gaan.

Klik hier om naar het bomenpad te gaan.

Klik hier om naar de lesbrief te gaan.

Klik hier om naar de ontdekkist te gaan.Wat kun je tegen komen in het park

Beukenboom en beukennootjes


beukennoot beukennoot

De beuk is groot en indrukwekkend. Beuken kunnen wel tot 40 meter hoog worden. Beukenhout is hard en glad. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor houten speelgoed. Vaak is ook het stokje van je ijsje van beukenhout gemaakt. Beukenhout splintert namelijk niet. Kijk er maar eens naar wanneer je weer een ijsje eet met een houten stokje.


De vrucht van de beukenboom is het beukennootje. Omdat het nootje in een soort dopje zit wordt het een dopvrucht genoemd. Hetzelfde als bijvoorbeeld de kastanje. Wanneer de nootjes rijp zijn krult het dopje zoals je hierboven ziet open en vallen de beukennootjes op de grond. Dit is meestal in september en oktober. Voor vogels en andere kleine dieren is het dan feest. Je kunt de beukennootjes eten, rauw of gebakken, maar eet er niet teveel want dan krijg je buikpijn. Hierboven zie je de nootjes en het beukenblad. Op de foto is de kleur van de bladeren groen. Wanneer je goed rond kijkt in park Vredeoord vind je een groene en een aantal rode beuk(en).


Eik en eikels


bladeren van de eikenboom, Amerikaanse eik eikel, Amerikaanse eik

In park Vredeoord staan ook verschillende eiken. Dit zijn Amerikaanse eiken en die komen zoals de naam al zegt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Eeuwen geleden verhuisde deze soort naar Europa en voelt zich tegenwoordig hier net zo thuis als de Europese eik. De eikel is de vrucht van de eikenboom. Opvallend aan de eikel is het hoedje. Het lijkt wel een soort mutsje. Op deze hoedjes kun je heerlijk fluiten. Klem het hoedje tussen je twee vuisten. Houdt het fluitje voor je mond en blaas er een beetje schuin in. Je zult wel even moeten oefenen, maar als het lukt komt er een hard en schel geluid uit. In de herfst krijgen de bladeren van de eik prachtige kleuren; van geel naar oranje, tot diep rood. Verderop zie je daar, samen met andere bladeren, nog een mooie afbeelding van.


Esdoorn met zijn neusjes


vrucht esdoorn, neusjes, helicoptertjes esdoorn, esdoornblad

De esdoorn heeft niet graag andere bomen om zich heen. Deze boom groeit sneller dan de rest en legt daarbij zijn takken over die van andere bomen heen zodat ze geen zonlicht meer krijgen. Het is dus een lastige gast in het bos maar een mooie sierboom in een park. Het blad van de esdoorn met de drie punten staat in het midden van de Canadese vlag. Zoek er maar eens naar, dan herken je het vast wel. Je kent de boom waarschijnlijk wel van de vrucht. Men noemt die ook wel helikoptertje of neusjes. De vruchten zitten per twee aan een steeltje. Wanneer je ze omhoog gooit komen ze naar beneden als draaiende propellertjes. Een soort helicopter dus. Breek de twee van elkaar en splits het zaadje onderaan het vleugeltje maar eens in tweeën dan kun je er zo één op je neus zetten!


Herfstbladeren


herstbladeren

Heel het jaar door zie je al prachtige kleuren in park Vredeoord, maar de herfst is toch wel een zeer bijzondere tijd. Dan kleuren de bladeren rood, oranje en geel. Hoe kan het nu dat de bladeren zomaar van kleur veranderen? Eigenlijk is dat heel logisch want de bladeren hebben die kleuren al van zichzelf. Wanneer in de zomer de zon schijnt wordt er in het blad een soort suiker gemaakt en een andere stof (chlorofyl). Chlorofyl absorbeert alle zichtbare kleuren die aanwezig zijn in het zonlicht, behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, waardoor je de bladeren als groen ziet. Als de zon steeds minder fel gaat schijnen verdwijnt het groen langzaam en zie je de vrolijke herstkleuren; geel, rood en oranje.


Paardenkastanje


bladeren paardenkastanje kastanjes van de paardenkastanje

Alles is groot en opvallend aan de paardenkastanje (in het park staan ook nog tamme kastanjes), de bladeren, de zaden (de kastanjes) en de bloemen. Kastanjebladeren kunnen tot wel 25 centimeter lang zijn. In mei is de kastanjeboom extra mooi, dan staat deze in bloei. Je ziet dan grote, rechtopstaande witte of roze bloemen.

Hierna rijpen de kastanjes in hun stekelige groene bolsters. Het is dus ook een dopvrucht, net zoals de eikel. Als die in oktober open gaan vallen ze op de grond en liggen de kastanjes onder de boom; glanzend roodbruin, rond met een grijzig vlak. Vaak nemen mensen ze mee naar huis om ze thuis op een schaal te leggen. Je kunt er ook samen met eikels en cocktailprikkers leuke figuren van maken. Ze zijn mooi om te zien, maar je kunt ze niet eten.

Sommige dieren zoals herten, schapen, geiten en varkens lusten ze wel.


Sparkegel

sparkegel, zaden

De vrucht van de spar is de sparkegel. Bij de vrouwelijke en mannelijke bomen zijn ze anders. De mannelijke kegels zijn 1,5 tot 3 centimeter lang en komen voor in heel de kroon of kruin. De vrouwelijke kegels komen alleen voor in de top van de boom. Na bestuiving worden het 10 tot 16 centimeter lange bruine kegels. Als je groene kegels ziet zijn die nog lang niet rijp. In de herfst worden ze dus bruin, maar pas in het voorjaar gaan de kegels open en vallen de zaden eruit zodat er weer nieuwe sparren kunnen groeien.


Specht


specht, gat in boom, nest, nestholte

De specht leeft vooral in bomen en gebruikt zijn scherpe snavel en lange tong om insecten los te peuteren uit de boom. Door de kleverige stof aan het puntje

van de tong blijven de insekten daar aan kleven. De specht gebruikt daarbij

de stevige staart als steun. Behalve insekten zoals mieren eten spechten ook

bessen en noten. Het is een vindingrijke vogel. Zo hakt een specht bijvoorbeeld

een gat in een boom om daar een dennenappel in vast te klemmen.


De specht hakt het nest graag in zachte houtsoorten. Een specht krijgt daarbij

geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed.

Ze proberen het eerst op een aantal verschillende plekken voordat ze de definitieve

keuze maken waar te gaan nestelen. In de nestholte worden de eieren gewoon op het

hout gelegd; de specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen. Een specht zal

nooit in een nestkast broeden, want het maken van een nest is onderdeel van het

paringsgedrag van de specht. De specht is de trommelaar in het park.


Tamme kastanje


tamme kastanje, Romeinen, eekhoorn, vlaamse gaai, muis, kraai, wilde zwijnen, stekelige bolster blad tamme kastanje

De tamme kastanje werd aan het begin van onze jaartelling hier naar toe gebracht door de Romeinen. De tamme kastanje kun je goed herkennen aan de bladeren. Deze hebben de vorm van zaagtanden. De vruchten van de tamme kastanje lijken op gewone kastanjes. Daarom hebben de bomen dezelfde naam, maar toch zijn ze geen familie. De glanzend bruine kastanjes zitten meestal per drie, soms vier in de stekelige bolster. Die bolster gaat open in vier delen. De stekels blijven dieren zoals de eekhoorn op afstand, totdat de kastanjes rijp zijn. Hierdoor kan kastanje worden verspreid en ergens anders ontkiemen.


Eekhoorns, Vlaamse gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen zijn dol op deze kastanjes. Het leuke van de tamme kastanje is dat ze, nadat de stekelige bolster is verwijderd en ze worden geschild, ook door ons kunnen worden gegeten. Tamme kastanjes smaken een beetje zoetig. Je kunt ze roosteren en eten met een beetje zout of suiker.


Terug naar boven


Ontwerp: wdbdesign

Secretariaat: Beneluxlaan 55 - 5101ZC Dongen - 0162-321683 - e-mail: parkplezier@gmail.com