foto's speeltoestellen en bankjes park vredeoord, park Vredeoord, Vikingschommel

Inrichting park Vredeoord

Engelse landschapstuin

De tuin achter villa Vredeoord is een Engelse landschapstuin. Dit soort tuinen kwam tussen 1850 en 1925 in de mode als tegenhanger van de Franse tuin. Deze kenmerken zich door strakke lijnen en symmetrie.


Het glooiende Engelse landschap was het uitgangspunt voor de Engelse tuin. Onder invloed van de Romantiek werd de natuur niet langer beschouwd als een gevaarlijke kracht die ingeperkt en bedwongen moest, maar als een fenomeen dat in volle glorie ervaren mocht worden. Typerend voor een Engelse landschapstuin zijn een aanleg met heuvels, grasvelden, boomgroepen, kronkelende paden en mooie zichtlijnen.


In 1949 werd een bevrijdingskapel gebouwd aan de Nieuwstraat. Toen de gemeente villa Vredeoord in 1952 kocht kwam de volière en in 1974 voegde men de tuin van Musis Sacrum aan het park toe.


Plaatsing speel- en zitelementen

Sinds 2010 maakt Stichting Parkplezier zich sterk voor park Vredeoord. Zo heeft men o.a. gezorgd voor de plaatsing van een aantal elementen. In 2011 kwamen er speeltoestellen voor de jeugd in de leeftijd van drie tot zes jaar; een klimtoestel, een glijbaan en drie paddenstoelen. Daarnaast werden er een schaaktafel, een loungebank en een bank geplaatst. In 2012 werd dit uitgebreid met een speeltoestel voor de jeugd van zes tot twaalf; de Vikingschommel. Eind 2013 zijn er voor deze leeftijdscategorie nog een drietal kleine toestellen geplaatst.


Stichting Parkplezier kijkt er bij de plaatsing van de verschillende elementen steeds weer naar dat deze niet in de weg staan voor grote evenementen en dat de uitstraling van het park gehandhaafd blijft.


Voor de toekomst liggen o.a. plannen op de plank om de toegangen van het park te verbeteren en de van oorsprong twee verschillende tuinen nog meer dezelfde uitstraling te geven.

foto speelpaddestoel park vredeoord jeugd 0 t/m 6 foto speelpaddestoel park vredeoord jeugd 0 t/m 6 foto speelpaddestoel park vredeoord jeugd 0 t/m 6
Ontwerp: wdbdesign

Secretariaat: Beneluxlaan 55 - 5101ZC Dongen - 0162-321683 - e-mail: parkplezier@gmail.com