Inrichting

Inrichting park Vredeoord

Engelse landschapstuin

De tuin achter villa Vredeoord is een Engelse landschapstuin. Dit soort tuinen kwam tussen 1850 en 1925 in de mode als tegenhanger van de Franse tuin. Deze kenmerken zich door strakke lijnen en symmetrie.

Het glooiende Engelse landschap was het uitgangspunt voor de Engelse tuin. Onder invloed van de Romantiek werd de natuur niet langer beschouwd als een gevaarlijke kracht die ingeperkt en bedwongen moest, maar als een fenomeen dat in volle glorie ervaren mocht worden. Typerend voor een Engelse landschapstuin zijn een aanleg met heuvels, grasvelden, boomgroepen, kronkelende paden en mooie zichtlijnen.

In 1949 werd een bevrijdingskapel gebouwd aan de Nieuwstraat. Toen de gemeente villa Vredeoord in 1952 kocht werd de volière gebouwd en in 1974 voegde men de tuin van Musis Sacrum aan het park toe.

Plaatsing speel- en zitelementen

Sinds 2010 maakt Stichting Parkplezier zich sterk voor park Vredeoord. Zo heeft men o.a. gezorgd voor de plaatsing van een aantal elementen. In 2011 kwamen er speeltoestellen voor de jeugd in de leeftijd van drie tot zes jaar; een klimtoestel, een glijbaan en drie paddenstoelen. Daarnaast werden er een schaaktafel, een loungebank en een bank geplaatst. In 2012 werd de Vikingschommel geplaatst, een speeltoestel voor de jeugd van zes tot twaalf. Eind 2013 zijn er voor deze leeftijdscategorie nog een drietal kleine toestellen neergezet.

Stichting Parkplezier kijkt er bij de plaatsing van de verschillende elementen steeds weer naar dat deze niet in de weg staan voor grote evenementen en dat de uitstraling van het park gehandhaafd blijft.

2019 Park en plein samen één geheel

Vanaf 2014 is de Gemeente Dongen bezig het centrumgebied opnieuw in te richten. In de laatste fase (2019) waren park Vredeoord en het Wilhelminaplein aan de beurt. Door de aanleg van een netwerk van zandkleurige asfaltpaden werden park Vredeoord, het Wilhelminaplein, het winkelgebied en de parkeerplaatsen met elkaar verbonden. Om een gezond bomenbestand te krijgen, werden bomen verwijderd en nieuwe beplanting aangebracht. Het Bomenbeheer plan is in samenwerking met Stichting Parkplezier tot stand gekomen. Ook koos de Gemeente samen met Parkplezier voor nieuwe Ledverlichting en ander zitmeubilair. Het totale gebied kreeg hierdoor een frisse, eigentijdse uitstraling.